Saturday, May 17, 2014

Backlink faydalı mıdır zararlı mı?

backlink fayda zarar


Backlink ‘in en basit tanımı, sitenize başka siteler tarafından link verilmesidir. İlk etapta basit bir tanım yapsak da backlink esasında çok daha kapsamlı bir konudur. Backlink sistemi, tıpkı gerçek hayatınızda çevrenizde ne kadar nitelikli ya da sayıca fazla yakınınızın olmasına benzetebilirsiniz. Gerçek hayatla backlink sistemini harmanlayıp bir örnek vermek gerekirse çok saygın ve zengin arkadaşlarınız varmış ve sizi değer kişilere, firmalara tavsiye ediyormuş gibi düşünebilirsiniz.

Az sayıda yüksek PageRank puanına sahip sitelerden backlink almak, düşük PageRank puanına sahip birçok siteden Backlink almaktan çok daha etkili ve iyidir. Örneğin PR puanı 0 olan 100 tane siteden Backlink almak ile PageRank puanı 4 olan tek 1 siteden link almak, neredeyse birbirine eşdeğerdir.
Bir diğer kriter ise içerik bütünlüğüdür. Yani diyelim ki sizin sağlık bilgileri veren bir siteniz var. PageRank puanı yüksek bir diğer sağlık sitesi size backlink veriyorsa bu durumu arama motorları olumlu yönde değerlendirecektir. Aynı ziyaretçi kitlesine hitap eden başka bir siteye link verdiğine göre, bu site de özgün içerik var ve büyük siteler tarafından tavsiye ediliyor düşüncesi ile puan artacaktır. Böylece Google’da ve Bing ve Yahoo gibi diğer arama motorlarında da yükselirsiniz.

Backlink’in faydalarını şöyle sıralaya biliriz:

PageRank Puanınızın artmasına yardımcı olur.
Google ve diğer motorlarda yükselmenizi sağlar.
Google, sitenizi daha sık indeksler ve bu sayede yeni eklenen içeriğiniz, kısa sürede arama motorlarında yer alır.
Eğer siteniz bir ziyaretçi tarafından Google’a şikayet edilirse Google, sitenize daha fazla güvenir ve en ufak bir şikayette sitenizi arama sonuçlarından çıkarmaz.

Backlink’in zararı var mı? 

Muhakkak ki vardır. Eğer doğru yerlerden alınmadıysa, spam içerikli sitelerden veya konusu sizin sitenizle alakasız yerlerden backlink alırsanız bunun zararını görebilirsiniz. Bir diğer önemli ayrıntı ise diyelim ki siteniz düşük bir PageRank puanına sahip ve bir anda birçok PageRank puanı yüksek siteden backlink aldı. Böyle bir durumda Google bir anormallik olduğunu anlayacak ve sitenizi arama sonuçlarından çıkaracaktır. Bu nedenle SEO uzmanı bir firmadan destekalmanız, tek başınıza tüm bu yükleri omuzlamaya çalışmanızdan daha faydalı olacaktır.


1 comment:


  1. Hello,

    we provide affordable and result-oriented SEO services, please give a chance to serve you.


    Thanks
    Admin: E07.net

    ReplyDelete