Wednesday, September 3, 2014

Backlink Nedir, Nasıl Alınır?

backlink nasil alinir

Web sitenizi yükseltmek için neler yapmanız gerektiğini birçok yerde okudunuz. En sık karşılaştığınız şeylerden biri de "backlink" almak oldu. Peki nedir bu backlink ve nasıl alınır?



SEO uzmanları, arama motoru algoritmalarının hemen hemen hepsini link tabanlı oluşturmuşlardır. Ama SEO'nun tamamı linklerden ibaret değildir. Linkler üzerinden arama motorları yalnızca linkin olduğu Web sitelerinin ve blogların gelişmesini ölçmekle kalmayıp spam, güvenilirlik ve otoritesini de ölçmektedir.

Arama Motorları Tarafından Kullanılan Link Sinyalleri


Arama motorları, linkleri çok değişik yollarda kullanmaktadır. Bu yazımızda önemli birkaç noktaya dikkat çekilmiştir.

Küresel Popülerlik


Diğer sitelerden kendi sitenize ne kadar doğru link alırsanız gelişmeniz o kadar artar. Burada "fazla" kelimesi yerine "doğru" kelimesini kullanmamın sebebi de şudur: Artık eskisi gibi linklerin fazlalığı değil, ne kadar alakalı ve kaliteli yerlerden geldiği önemli.

Arama motorlarında üst sıralara çıkabilmeniz, ziyaretçilerin güvenini kazanmanız için diğer ilgili İnternet sitelerinden bağlantı almanız gerekmektedir.

Lokal veya Özel Bir Konu ile Popülerlik


Mesela, muhasebe ile ilgili bir İnternet siteniz var. SGK, asgari ücret veya vergilerle ilgili devlet sitelerinden link kullanmanız, sizin yararınıza olacaktır ama siz gidip emlakçılıkla ilgili bir siteden link kullanırsanız bu size bir kazanç sağlamaz hatta kaybı bile olabilir.

Anchor Metin (Anchor Text)


Anchor text, arama motorlarının sıralamayı belirlemek için kullandıkları en önemli faktörlerdendir. Anahtar kelimenizin bulunduğu sayfada anahtar kelimeniz üzerinde link kullanırsanız, siteniz arama motorlarında yüksek sıralara çıkması konusunda faydalı olabilir.

TrustRank (Güven Puanı)


İnternet aleminde kalitesiz bir çok site bulunmaktadır. Araştırmalara göre İnternet sitelerinin yüzde 55'i spam sitelerdir. Google'da TrustRank kullanarak bunun önlemini almaya çalışmaktadır, anlamı güvenli sıralamadır. Nitelikli linkler ve içeriklerle İnternet sitenizin TrushRank'ini yükseltebilirsiniz.

Link Komşusu


Link aldığınız sitenin kalitesi sizin sitenizin kalitesini etkiler, Link aldığınız sitenin kalitesine dikkat edin. Spam bir siteden link alacak olursanız sizin siteniz de Google'ın gözünde spam olarak yerini alır.

Güncellik


Linkler sürekli güncel kalmaz ise bir süre sonra aldığınız siteye bağlı olarak linkiniz işe yaramayabilir. Sitenize alacağınız linklerin hepsini bir anda alıp sonra uzun bir süre link almamak, sıralamadan düşmenize neden olabilir. Aldığınız linkleri kontrol edip sürekli yenilemeniz gerekmektedir.

Ahrefs.com sitesi sayesinde aldığınız linkleri kontrol edebilirisiniz.

Sitenizdeki linkler hep aynı sayıda kalmamalı sürekli artırmalısınız. Örnek olarak bir ay 150 link aldıysanız diğer ay alacağınız link, 150'yi geçmezse sıralamada düşüş yaşayabilirsiniz.

Sosyal Paylaşımlar


Son zamanlarda sosyal paylaşım ağlarında paylaşımlar gitgide artıyor. Arama motorları, paylaşım sitelerindeki paylaşım linklerini fark etmektedir. SEO uzmanları, sosyal paylaşımların Web sitelerine katkısı konusunda sık sık firik ayrılığına düşerler. Ama sosyal ağ paylaşımlarının giderek önem kazandığı inkar edilmemelidir.

Backlink Alma Metotları


Diğer sitelerden aldığınız her bağlantıyı arama motorları kendi teknikleriyle hesaplamaktadır. Arama motorlarının bazı tekniklerinden aşağıda bahsettik:

Arama Koşullarına Göre Sıralama


Mesela, "halıcı" sözcüğünü sıralamada yukarı taşımayı planlıyorsunuz. Şimdi bu sözcüğü arama motorunda aratıp üst sıralarda ki sitelerden link almalısınız.

Rakip sitenin backlinkleri


Aynı anahtar kelimeyi kullanacağınız sıralamada en yüksekteki İnternet sitesi hangisiyse o sitenin backlink kaynağını öğrenip oradan backlinklerinizi almalısınız. Size bu konuda yardımcı olacak sitelerde vardır . Ahrefs.com ve opensitexplorer.org gibi sitelerde istediğinizi bulabilirsiniz.

Sayfaya Alınan Link Sayısı


Hep bir sayfaya linkleri toplamaktansa farklı farklı sayfalara yaymanızın sizin yararınıza olacağını göreceksiniz.

3 Çeşit Backlink Stratejisi


İşyerinize bir blog kurun, blogunuzu düzenli, öğretici ve eğlendirici bir şekilde kurun. Google'ın tasarımcılarının en çok önerdiği link alma tekniği budur. Blog sayfanıza diğer sayfalardan link alın. Dizinlerden de bağlantı alabilirsiniz. Doğal bağlantı elde etmek için ilham veren içerikler paylaşın.

SEO aleminden buna "linkbait" denir. Paylaşım ağlarında kişiler genel olarak komik, ilginç, öğretici bilgiler paylaşmaktadır. Siz de Web sitenize böyle içerikler yüklerseniz doğal backlink kazanırsınız.

Yenilikçi Olun


Bir çok gelişmiş Web sitesi etkileyicidir. Doğal link kazanma şansları bu yüzden çok fazladır. Ara sıra sitenize tıklayan kişilere ücretsiz bir şeyler sunun. Örnek olarak bir tema veya arkaplan resmi hazırlayın. Kişiler bunu kendi web sitelerinde yayınladıkları zaman kaliteli linki kapmış olursunuz.


No comments:

Post a Comment